Author 50 Bezděz

Pořadatelský tým jarního závodu Českým rájem použil osvědčený model nenáročné trasy v atraktivním prostředí a tím vznikla další "Author 50", pojmenovaná po dominantě kraje, hradu Bezděz.

Na startu se sešlo kolem 350 lidí. Díky svému příjezdu v 10.55 jsem se vyhnul případné frontě při prezentaci, za 500 Kč na místě jsem obdržel startovní číslo a tři pásky k jeho uchycení. Výstřel v 11.00 uvedl cyklistický dav do pohybu, stoupání obcí Bezděz a lehce zvlněný "výletní okruh" kolem hradu nadělil startovní pole. Mě se podařilo dojet do první skupiny, která se vytvořila na zhruba 10. kilometru a ve stejném složení o zhruba 10 členech dojela až k poslednímu kopci před cílem (kromě jednoho borce, který nás opustil v jedné z rychlejších zatáček).

Povrch přesně dle propozic – asfalt, šotolina, písek, louky, lesní cesty. Deště v noci na sobotu způsobily spoustu kaluží, díky písčitému terénu to však neznamenalo automaticky bahno. Občerstvovací stanice na konci jednoho ze dvou větších stoupání byla vybavena i točeným pivem, které jsem si bohužel nestihl dát a i tak měl pár kilometrů problémy dojet do skupinky po tom, co jsem do sebe za jízdy hodil kelímek s ionťákem.

Poslední kilometry před cílem tvořilo za začátku mírné, ke konci prudké stoupání terénem, ve kterém vznikly několikasekundové rozestupy na cílové pásce. Čas vítěze Marka Nebesáře pod 1.36 znamená průměr kolem 32 km/hod, mě to vydalo na 4. místo.

Zázemí závodu s výjimkou mytí kol bylo bezproblémové, neomezeně piva zadarmo, těstovinový salát, koláčky a další občerstvení přispěly k pohodovému čekání na vyhlášení.

Author 50 Bezděz se tak zařadil mezi podařené závody pro širokou veřejnost a dá se čekat, že v příštím roce se bude účastí blížit svému staršímu "bratrovi". Doufejme jen, že zůstane dostatečný počet bikerů odhodlaných jezdit opravdové MTB maratony s náročnou trasou a délkou kolem 100km…

Oficiální fotografie (více na webu závodu)

Author 50 Bezděz Author 50 Bezděz Author 50 Bezděz Author 50 Bezděz

You may also like...